Belangrijke overwegingen bij het kopen van een nieuwe keuken

Keuken

Verheug je je er niet op om heerlijke maaltijden te bereiden in je splinternieuwe keuken, gezellige avonden door te brengen aan de keukentafel of de gastheer/gastvrouw te zijn voor thuisfeesten? Je nieuwe keuken zal het hart van je huis worden, waar herinneringen worden gemaakt, verhalen worden gedeeld en smaken samenkomen. Het is de plek waar je de meest smakelijke gerechten kunt bereiden, nieuwe recepten kunt uitproberen en je gasten kunt verwennen met heerlijke maaltijden! 

Dit is het overwegen waard

  • Kies een stijl met een ontwerp dat bij jouw persoonlijke smaak en de rest van je huis past. Je hebt veel verschillende soorten stijlen, zoals modern, landelijk, klassiek of minimalistisch. Hetzelfde geldt voor materialen, kleuren en de afwerkingen van keukenmeubels. 
  • Zorg dat je duidelijk hebt hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en bepaal de gewenste indeling. Zo is het belangrijk om na te denken over de werkruimte, opbergruimte en het plaatsen van apparatuur zoals een koelkast, vriezer, oven, kookplaat en gootsteen. 
  • Overweeg welk soort materiaal je wilt gebruiken in de keuken. Kies je voor een duurzaam materiaal, dan kan je ervan uit gaan dat je nog vele jaren plezier hebt van je keuken. Duurzame materialen gecombineerd met vakmanschap zorgen ervoor dat de ruimte bestand is tegen dagelijks gebruik en slijtage. 
  • Denk na over de functionaliteit en het gebruiksgemak van de keuken. Zo is het bijvoorbeeld slim om te kijken naar de ergonomie. Dus het hebben van het werkblad op de juiste hoogte, en de apparatuur op de juiste positie. 
  • Bepaal daarom ook welke apparatuur je in de ruimte wilt hebben. Een koelkast, oven en kookplaat zijn noodzakelijk. Maar er zijn nog veel meer apparaten die je kan plaatsen zoals een vaatwasser en magnetron. 
  • Stel een realistisch budget vast, het liefst voordat je op zoek gaat naar een nieuwe keuken. Je moet een evenwicht zien te houden tussen wat je wensen zijn, en wat je je kan veroorloven. Vergeet niet dat na aanschaf ook nog bezorgd en geïnstalleerd moet worden. Ook hier zijn kosten aan verbonden. 

Verschillende keukenstijlen

Als het gaat om het ontwerpen van de keuken, zijn er eindeloos veel stijlen beschikbaar. Zo kun je gaan voor een moderne stijl. Dit wordt gekenmerkt door strakke lijnen, minimalistische ontwerpen en een eigentijdse uitstraling. Ze worden vaak gemaakt van materialen zoals glas, hoogglans lakken en roestvrij staal. De traditionele stijl heeft een wat meer klassieke en tijdloze uitstraling. Er wordt gebruik gemaakt van warme kleuren, decoratieve elementen en gedetailleerde houten kasten. Dit zie je ook vaak terug bij de landelijke stijl. Hier worden veel meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen. Je kan ook kiezen voor een industriële stijl. Deze stijl is geïnspireerd door oude fabrieken en lofts, en komt vaak met een ruwe en stoere uitstraling. Er wordt veel gebruikgemaakt van bakstenen, metaal en onbewerkt hout.