Toepassingen en voordelen van krimpfolie in verschillende industrieën

product ontwerpen

Krimpfolie is iets waar de meeste mensen wel van gehoord hebben. Het is immers nog altijd erg populair als knutselmateriaal. Na het maken van een tekening op krimpfolie kan je het in de oven stoppen, waardoor het gaat krimpen en je er bijvoorbeeld kettingen of sleutelhangers van kan maken. Wat sommige mensen echter niet weten, is dat krimpfolie ook gebruikt wordt in veel industrieën. Het is namelijk erg handig materiaal dat veel toepassingen heeft. Wil je hier meer over te weten komen? Lees dan hieronder verder.

 

Hoe werkt krimpfolie?

Krimpfolie wordt normaliter veel gebruikt als verpakkingsmateriaal. Het is een kunststoffolie die gemaakt is van polyolefine, wat het zeer flexibel maakt en het makkelijk maakt om een product ermee in te pakken. Nadat een object is ingepakt met krimpfolie, wordt het verhit. Door de hoge temperatuur gaat de folie vervolgens krimpen, net als bij de eerdergenoemde tekeningen. Hierdoor komt het strak om het object heen te zitten. Ondanks dat de folie na het verhitten strak zit, is er geen gebruik gemaakt van lijm. Het kan dus gewoon gemakkelijk met de hand worden verwijderd. Ideaal dus voor de producent én de consument.

 

Wat zijn de toepassingen van krimpfolie?

Krimpfolie dient voornamelijk als extra bescherming. Het kan beschermen tegen onder andere wind, regen en zonlicht. Het is daardoor erg handig voor bijvoorbeeld materiaal dat in de buitenlucht gebruikt wordt. Deze extra bescherming kan ook van pas komen om schade te voorkomen bij producten die vervoerd moeten worden. Door de strakheid van de folie kan het ook gebruikt worden om meerdere producten te bundelen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een sixpack plastic flessen of blikjes, iets wat met normale folie niet zou lukken.

 

Welke industrieën hebben baat bij krimpfolie?

Het gebruik van krimpfolie ter bescherming van producten of materiaal is iets wat van grote waarde is voor veel industrieën. In de bouw wordt het veel gebruikt om bijvoorbeeld steigers te beschermen tegen wind en regen, zodat er ook tijdens extreme weersomstandigheden nog gewerkt kan worden in de buitenlucht. Ook in de transport is het ideaal om te zorgen dat producten veilig en wel aankomen op hun bestemming. Als laatste is het ook voor supermarkten erg voordelig, want op deze manier kunnen zij met gemak een bundel van meerdere producten verkopen zonder dat de consument hier extra moeite voor hoeft te doen.