Veiligheidsrichtlijnen voor het gebruik van goederenliften

Goederenlift

Goederenliften is een veelvoorkomend transportmiddel in verschillende sectoren. Je vindt ze in omgevingen waar verticaal transport van goederen tussen verdiepingen noodzakelijk is. Zo kun je denken aan distributiecentra en magazijnen, maar ook ziekenhuizen maken gebruik van een goederenlift. Er zit een verschil tussen de goederenliften, in sommige zijn er geen mensen toegestaan om mee te gaan, maar bij een aantal liften is dit wel mogelijk. Dit hangt af van de veiligheidsvoorschriften. Wanneer je op zoek bent naar een efficiënte en tijdbesparende manier om goederen te verplaatsen zijn deze liften echt een uitkomst. Daarnaast is het ook voor de werknemers beter om de goederen niet te hoeven tillen. Zo verminder je het risico op ongevallen op de werkvloer, of langdurige ziekte door lichamelijke klachten. De logistiek en veiligheid wordt verbeterd, wat zorgt voor een positieve verandering binnen het bedrijf. 

Waar vind je goederenliften

Overal waar goederen verticaal verplaatst moeten worden zal je goederenliften vinden. Door middel van deze lift hoeven werknemers de goederen niet meer te tillen en kan er veel efficiënter werk verricht worden. Zoals hierboven genoemd vind je ze dus in bijvoorbeeld distributiecentra, maar ook in ziekenhuizen. Medische apparatuur, medicijnen, linnengoed en nog veel meer benodigdheden worden zo makkelijk en snel verplaatst over verschillende verdiepingen in het ziekenhuis. Goederenliften worden ook gebruikt in warenhuizen en supermarkten. Zo komen ze goed te pas wanneer er voorraden moeten worden aangevuld. Magazijnen en opslagfaciliteiten maken ook graag gebruik van de lift. Goederen kunnen zo makkelijk getransporteerd worden tussen verschillende etages, en zo verder vervoerd worden. Zelfs in bioscopen en theaters kun je ze vinden! Decorstukken, apparatuur en materialen voor voorstellingen kunnen makkelijk vervoerd worden in de liften. Een ander groot gebruiker van de liften zijn de bouwplaatsen. Moet je je voorstellen dat je bouwmaterialen, gereedschappen en apparatuur naar verschillende verdiepingen moet tillen..! Dat is niet te doen, dus ook hier gebruiken ze goederenliften. Hetzelfde geldt voor fabrieken, magazijnen en hotels. 

De veiligheidsvoorschriften

Om de veiligheid van zowel de goederen als bedieners van de lift te waarborgen zijn er veiligheidsvoorschriften opgesteld. Het is belangrijk dat iedereen deze opvolgt, om de omgeving zo veilig te houden. Hier zijn een aantal belangrijke veiligheidsvoorschriften:

  • Onderhoud. Met regelmaat moet er onderhoud worden gepleegd. Deze moeten gevolgd worden namens de aanbevelingen van de fabrikant. Inspecties moeten worden gepleegd aan de mechanische, elektrische en de veiligheidscomponenten. 
  • Laadcapaciteit. De maximale laadcapaciteit is aangegeven voor een reden. Deze moet nooit worden overschreden. Overbelasting kan leiden tot storingen en onveilige situaties. 
  • Belading. De goederenlift moet worden beladen met goederen op een evenwichtige manier. Zo kan het gewicht niet zorgen voor kantelingen of onbalans. 
  • Veilige toegang. Er moet worden gezorgd voor een juiste toetreding tot de lift. Zo moet de lift veilig kunnen betreden en verlaten worden, met behulp van vaste treden en handgrepen. 
  • Noodstopknop. Niet geheel onbelangrijk is de noodstopknop. Deze knop voorziet de lift van een onmiddellijke stop. De knop moet duidelijk zichtbaar zijn, en goed toegankelijk zijn.  

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *