“Data migratie: Naar een nieuwe fase met gegevensoverdracht”

Data migratie

Heb je het over data migratie, dan gaat het over de processen van data overdracht van het ene systeem naar het andere systeem. Voordat het mogelijk is om data over te plaatsen moet de data eerst worden geselecteerd voor het in aanmerking kan komen voor de migratie. Hierna moet deze data worden gevalideerd om er zeker van te zijn dat de data op de juiste wijze wordt ondersteund in de nieuwe app. Veel standaardsoftware van tegenwoordig hebben functies voor het migreren van data en het makkelijk te laten verlopen.

 

Data migratie en conversie

Vaak gaat data migratie samen met systeem migratie. Zo’n systeem migratie kan nodig zijn als bedrijfsactiviteiten worden uitbesteed of overgenomen of als bedrijven gaan fuseren. Het gaat dan om migreren van data naar de andere systemen. Het doel van de migratie is om alle data te behouden en dat de systemen in de nieuwe configuraties optimaal gebruik kunnen maken van de eerder beschikbare data. Vaak worden de begrippen data conversie en data migratie door elkaar gehaald. Het woord migratie betekent vaak het verplaatsen van complete systemen en conversie betekent vaak alleen de verhuizing van betreffende data.

 

Waarom zou je data willen migreren?

Er zijn een aantal redenen te verzinnen waarom je aan data migratie zou willen doen. Vaak is een data migratie nodig bij een overgang naar een andere softwareoplossing of bij het gebruiken van nieuwe hardware. Je hebt tegenwoordig drie verschillende soorten data migratie: migratie tussen databases, applicaties en dataopslagsystemen.

 

Je data overzetten naar de digitale cloud

Voor veel bedrijven is data overzetten naar de cloud nog onbekend terrein. Je hebt bij het overzetten van data naar de cloud de keuze uit public cloud, private cloud of mengvormen. Bij de private cloud worden er extra middelen gevraagd van je bedrijf. Dat is namelijk zo, omdat het beheer bij jezelf ligt. Dit is niet het geval bij de public cloud. Het grootste probleem bij data overzetten naar de cloud zijn de juridische consequenties van het migreren van data. Voordat een bedrijf besluit de cloud te gebruiken is het zaak om duidelijk te maken wie aansprakelijk en verantwoordelijk is. Zo weet je bij wie je moet zijn als er iets verkeerd gaat met de bescherming en het beheer van de data. Gespecialiseerde ICT  juridische adviseurs kunnen je hierbij helpen. Ook kunnen er tegenwoordig genoeg ICT dienstverleners helpen bij de migratie van data en applicaties. Tevens kunnen deze dienstverleners oplossingen aanbieden voor toegangs- en securitycontroles en backups.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *